• donderdag 24 April 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Geen tranen voor meneer Desi Bouterse

| snc.com | Door: Redactie

Jamaica Observer | by Google Translate 

Dat de dood vorige week van de voormalige president van Suriname, de heer Desire Delano Bouterse, in deze regio slechts met een gejammer is erkend, is begrijpelijk. Misschien is Caricom nog steeds aan het bijkomen van het feit dat het niet heeft gehandeld om te voorkomen dat de heer Bouterse in 2012 voorzitter van het regionale orgaan werd en daarom heeft besloten zijn overlijden niet op papier te zetten. Als dat het geval is, heeft Caricom gelijk. 

Want, zoals we in deze ruimte zeiden toen Suriname aan de beurt was om Caricom voor te zitten,

gezien de bewogen geschiedenis van ondemocratische acties van de heer Bouterse, had hij geen morele autoriteit om de regio te leiden. We hadden ook gesteld dat hij de belangen van Caricom in het buitenland niet met enige geloofwaardigheid had kunnen bevorderen, met name in Europa, waar hij een strafrechtelijke veroordeling had in een lidstaat van de Europese Unie.

Lezers zullen zich herinneren dat de heer Bouterse in 1980, als jonge sergeant-majoor in het leger, aan de macht kwam na deelname aan een staatsgreep tegen de gekozen regering van Suriname. Aanvankelijk fungeerde hij als woordvoerder van het leger, maar al snel nam

hij het regime over en werd hij opperbevelhebber en de facto heerser.

Nadat de democratie in 1988 werd hersteld met de verkiezing van de heer Ramsewak Shankar als president, verwierp de heer Bouterse een akkoord tussen de regering en het Surinaamse Bevrijdingsleger en in 1990 werd president Shankar afgezet in een militaire staatsgreep die naar verluidt door de heer Bouterse was bedacht.

In 1999 vaardigde Interpol een arrestatiebevel uit voor de heer Bouterse, die herhaaldelijk was beschuldigd van betrokkenheid bij cocaïnehandel. Hij werd bij verstek in Nederland veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, maar zijn status als leider beschermde hem tegen uitlevering.

Elf jaar later, toen hij een coalitie vormde en meedeed aan de algemene verkiezingen en deze won, werd hij omarmd door Caricom-leiders.

In 2019 werd hij echter bij verstek veroordeeld voor de executie in 1982 van 15 politieke tegenstanders, waaronder advocaten, militairen en journalisten. Hij ontkende betrokkenheid bij de moorden en zei dat de slachtoffers werden vastgehouden voor het beramen van een tegencoup met hulp van de Central Intelligence Agency van de Verenigde Staten, en werden neergeschoten terwijl ze probeerden te ontsnappen.
 

Tijdens het proces van 12 jaar verscheen hij nooit voor de rechtbank en na een beroep werd zijn veroordeling uiteindelijk in december 2023 gehandhaafd. Hoewel de regering had ingestemd met het uitzitten van zijn straf van 20 jaar in een speciaal gebouwde geïsoleerde cel in het Surinaamse Militaire Ziekenhuiscomplex in het centrum van Paramaribo, weigerde hij zichzelf aan te geven en leefde hij ondergedoken tot aan zijn dood. Natuurlijk had hij aanhangers en persbureauverslagen die ons vertelden dat de Nationale Democratische Partij na zijn dood verdriet uitsprak over zijn "onverwachte heengaan" en hem omschreef als hun "spirituele vader".
 

Wij vergieten echter geen tranen voor de heer Bouterse, omdat hij naar onze mening weinig respect toonde voor het hooghouden van de idealen van de democratie. Dat hij op de vlucht is geslagen voor justitie vanwege het doden van politieke tegenstanders, werpt een negatief licht op hem en zijn leiderschap van Suriname. Hoe het Surinaamse volk ervoor kiest om hem te herdenken is hun eigen keuze, maar Caricom zou ervoor moeten zorgen dat het nooit meer leiders van zijn soort omarmt.

 

| snc.com | Door: Redactie